Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kik is azok a vegánok?

Avagy mi fán terem a vegánság?

Kedves Olvasóm! 

Tudom, tudom a legtöbben az internet korában valószínűleg képben vannak a vegánságot illetően, vagy legalább sejtésük van arról, hogy mi is az pontosan. :) Mégis szentelek ennek egy bejegzést azok kedvéért, akik esetleg nem olyan jól informáltak erről az életmódról vagy egészen mostanáig nem is igazán izgatta őket ez a kérdés, ez a fogalom.  Hölgyeim és Uraim csatolják be öveiket mert most leleplezem mit is takar ez az elvont fogalom.

(Na jó annyira nem is lesz nagy leplezés, de azért egy hatásos indítás sohasem árthat.)

Tehát a vegánok nem fogyasztanak semmiféle állati eredetű ételt. (Nem még halat vagy mézet sem esznek, mert, hogy a hal is hús, illetve a mézet is a méhek hozzák létre a nyálukkal, és nem azért mert kizsákmányolják őket.) Ezenfelül nem hordanak bőrt és nem használnak olyan kozmetikai termékeket, melyeket teszteltek állatokon vagy állati eredetű terméket tartalmaz.  Összegezve drága Olvasóm, igen nem eszem se húst, se tojást, se sajtot, se vajat, illetve nem iszom tejet se. Minden tápanyagot zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból nyerek ki.  

A vegánságot fel lehet fogni mint csak étrendet, de igazából ez egy életstílus, amelyet több millióan követnek szerte a Földön. Ez az étkezési szokás nem csak az egészségnek, hanem a környezetnek is jót tesz, nem mellesleg a lelkiismereted is tisztább lesz, hiszen azért, hogy te jól lakj nem kellett egy ártatlan, érző élőlénynek meghalnia. Így ezt az egész "hippi dolgot" el lehet kezdeni egészségügyi, etikai és környezetvédelmi megfontolásból. Bármelyik is indít el ezen az úton, egyszerűen nem dönthetsz rosszul.

(Egy kis érdekesség: Ha az egész bolygó áttérne a teljes értékű növényi alapokon nyugvó étrendre, jelentősen csökkene a Földön az éhezés, sőt nagy valószínűséggel meg is szűnhetne, hiszen az állatok sokkal több növényt fogyasztanak el, mint amennyi tápanyag átadnak az embernek hús formájában. Így ha kivesszük az egyenletből az állatokat, akkor a megtermelt növényeket - amiket ugye az állatok megesznek - el tudnánk juttatni olyan országokba, ahol szükség lenne rá!)

És hogy honnan is szerzem be a szükséges fehérjét az életben maradásomhoz? Miért is jó a szervezetnek a teljes növényi alapú étrend? Azt a következő blog posztban elárulom ;) 

1 Tovább

Mi is az az egészség?

Kedves Olvasóm!

Neked mit jelent az a szó, hogy egészség? A WHO szerint a: "„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya". 

Ám véleményem szerint sokan gondolják úgy, hogyha nem jelentkeznek a betegség tünetei, akkor minden rendben van velük és teljesen egészségesek.  De ez tényleg igaz is? Nem feltétlenül, hiszen attól, hogy nem látszik a betegséged még lehetsz az. 

Sokáig én is azt gondoltam, hogy egészségtudatosan élem az életemet, megfelelő ételeket fogyasztok és bár nem mozogtam annyit, amennyit előírtak az orvosok, mégis azt mondtam magamnak, hogy én bizony egészséges vagyok. De arról senki sem tudott, hogy napi 12-14 órát kellett aludnom, mert annyira fáradt voltam, vagy hogy a vérem vas-szintje a béka feneke alatt volt. Mindig csak nevettem és azon viccelődtem, hogy az alvás a hobbim és ha lehetne egész nap aludnék. Ám a szívem mélyén tudtam, hogy ez nem normális és, hogy ennek köszönhetően az életem konkrétan elsétál mellettem. 

De mindezek mellett a klasszikus nyugati étrendet követtem, azt ami az orvosok szerint teljesen egészséges és a hosszú betegségmentes élet titka. Akkor mégis mi a fenéért kellett volna vitaminokat s táplálékkiegészítőket szednem, vagy miért voltam otthon az ágyat nyomva, az év téli időszakjának szinte minden második héten vírusos torokgyulladásban szenvedve? 

Töredelmesen bevallom nekem is voltak szenvedélyeim, szerettem nassolni és a mai napig szeretek. Szeretek bulizni, kirúgni a hámból, mint egy normális fiatal.  Ezek mellett is viszont mindig figyltem arra, hogy mivel táplálkozom, hogy "EGÉSZSÉGES" ételeket vigyek be a szervezetembe. Ám, ahogy fenn is leírtam ez nem segített sokat a betegeskedő Csipkerózsika-mivoltomon. 

Viszont mára ez megváltozott: nincs szükségem olyan sok alvásra, a leleteim tökéletesek, és ezen a télen egyáltalán nem voltam beteg (lekopogom). Kicsattanok az energiától és moderált edzésbe is kezdem (minden nap fél óra jóga). Hogy mi változott kedves Olvasóm? Egyszerűen csak áttértem a növényi alapú étkezésre, más szóval VEGÁN lettem. :) 

Most pedig szeretném megosztani Veled a történetemet és szeretnélek meghívni, hogy tarts velem azon az úton mialatt felfedezem a vegánságot és annak a szervezetünkre gyakorolt hatását. Kezdhetjük?:)  

0 Tovább

Health Of a Vegan

blogavatar

Hello mindenkinek aki betévedt a Health Of a Vegan blogra! A húszas éveit taposó budapesti egyetemista lány vegán felfedezéseit követhetitek nyomon. Tartsatok velem a sokszor nehéz és döcögős úton, amit az emberek csak egészséges életmódnak neveznek!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő