Avagy mi fán terem a vegánság?

Kedves Olvasóm! 

Tudom, tudom a legtöbben az internet korában valószínűleg képben vannak a vegánságot illetően, vagy legalább sejtésük van arról, hogy mi is az pontosan. :) Mégis szentelek ennek egy bejegzést azok kedvéért, akik esetleg nem olyan jól informáltak erről az életmódról vagy egészen mostanáig nem is igazán izgatta őket ez a kérdés, ez a fogalom.  Hölgyeim és Uraim csatolják be öveiket mert most leleplezem mit is takar ez az elvont fogalom.

(Na jó annyira nem is lesz nagy leplezés, de azért egy hatásos indítás sohasem árthat.)

Tehát a vegánok nem fogyasztanak semmiféle állati eredetű ételt. (Nem még halat vagy mézet sem esznek, mert, hogy a hal is hús, illetve a mézet is a méhek hozzák létre a nyálukkal, és nem azért mert kizsákmányolják őket.) Ezenfelül nem hordanak bőrt és nem használnak olyan kozmetikai termékeket, melyeket teszteltek állatokon vagy állati eredetű terméket tartalmaz.  Összegezve drága Olvasóm, igen nem eszem se húst, se tojást, se sajtot, se vajat, illetve nem iszom tejet se. Minden tápanyagot zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból nyerek ki.  

A vegánságot fel lehet fogni mint csak étrendet, de igazából ez egy életstílus, amelyet több millióan követnek szerte a Földön. Ez az étkezési szokás nem csak az egészségnek, hanem a környezetnek is jót tesz, nem mellesleg a lelkiismereted is tisztább lesz, hiszen azért, hogy te jól lakj nem kellett egy ártatlan, érző élőlénynek meghalnia. Így ezt az egész "hippi dolgot" el lehet kezdeni egészségügyi, etikai és környezetvédelmi megfontolásból. Bármelyik is indít el ezen az úton, egyszerűen nem dönthetsz rosszul.

(Egy kis érdekesség: Ha az egész bolygó áttérne a teljes értékű növényi alapokon nyugvó étrendre, jelentősen csökkene a Földön az éhezés, sőt nagy valószínűséggel meg is szűnhetne, hiszen az állatok sokkal több növényt fogyasztanak el, mint amennyi tápanyag átadnak az embernek hús formájában. Így ha kivesszük az egyenletből az állatokat, akkor a megtermelt növényeket - amiket ugye az állatok megesznek - el tudnánk juttatni olyan országokba, ahol szükség lenne rá!)

És hogy honnan is szerzem be a szükséges fehérjét az életben maradásomhoz? Miért is jó a szervezetnek a teljes növényi alapú étrend? Azt a következő blog posztban elárulom ;)